Plasma snijden

Plasmasnijden heeft veel voordelen. Deze snijtechniek wordt vooral ingezet bij het snijden van diverse soorten metalen. Denk hierbij aan plasma snijden in staal, aluminium en roestvast staal, waarbij een dunne plaat gesneden kan worden. Maar hoe gaat deze snijtechniek nou in zijn werk?

HOE WERKT PLASMA SNIJDEN?

Allereerst wordt er gas naar het mondstuk van de toorts uitgevoerd. Dit gas wordt vervolgens door een kleine opening in de toorts naar buiten gevoerd. Hier komt het gas in aanraking met elektriciteit en wordt het ontworpen in geïoniseerd gas. Doordat de toorts negatief geladen is en het werkstuk positief, wordt er een stroomkring tussen de onderkant van de toorts en het te snijden materiaal tot stand gebracht.

De elektrische boog heeft een kleine manoeuvreerruimte waardoor de boog smal maar stabiel en een hoge energiedichtheid heeft. Doordat de temperatuur kan oplopen tot 25.000 graden Celsius, wordt het metaal weggesmolten. Dit gesmolten metaal wordt uit de snede verwijderd door het plasmagas.

Er vindt dus geen verbranding plaats (zoals bij autogeen snijden), wat ervoor zorgt dat de snede er relatief netjes uitziet. Plasma snijden kan worden ingezet voor verschillende materialen, zoals staal, aluminium en RVS.

VERSTERKING VAN VERZWAKKING VAN EIGENSCHAPPEN

Het is bij plasma snijden van groot belang dat de boogenergie gelijk aan het werkstuk wordt afgegeven. Daarnaast speelt de eigenschap van het gas een grote rol in verwijdering van overtollig gesmolten materiaal. In dit proces spelen de fysische eigenschappen van verschillende gassoorten mee, waardoor het plasma tot vorming komt.

Per materiaal wordt er in de praktijk een specifiek soort gas ingezet voor het snijwerk, om zo het meest optimale resultaat per materiaalsoort te behalen.

GEBRUIK VAN INERT GAS

Zo wordt er bij het snijden van RVS en aluminium Argon met een deel stikstof (N2) ingezet, zodat de snede mooi blijft na het snijproces. Daarnaast wordt er ook gewerkt met de gassoorten argon, waterstof, stikstof en zuurstof.

Deze gassen zijn enkelvoudig en worden voorgemengd geleverd. Hierbij geldt: hoe hoger het waterstofgehalte, hoe hoger de energieconcentratie is die de plasmastraal bevat.

Laat Plasma snijden door Aan de Stegge Snijtechniek

Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van plasmasnijwerk? Neem dan gerust contact met ons op voor het verkrijgen van meer informatie of het inschakelen van onze expertise.

Wil je weten wat het kost wanneer je plasmasnijwerk door ons laat uitvoeren? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

nl_NLDutch