Scherpe prijs Snelle levering Levert kwaliteit

De veelzijdige inzet van plasmasnijden

Een veelvoudigheid aan snijtechnieken bieden tegenwoordig heel veel opties voor uw snijwerken. Aan de Stegge uit Hengevelde voert de meest uiteenlopende opdrachten uit voor verschillende bedrijven waarbij wij de nieuwste snijtechnieken inzetten. Zo werken wij met autogeen-, waterstraal-, plasma- en lasersnijmachines met ieder hun eigen voor- en nadelen bij materiaalbewerking. Met korte communicatielijnen en snelle service gaan wij voor 100% tevredenheid van onze klanten. Wij leveren een goed product tegen een scherpe prijs!

De voordelen van plasmasnijden

Plasmasnijden heeft veel voordelen en is breed inzetbaar. Deze snijtechniek wordt vooral ingezet bij het snijden van diverse soorten metalen. Denk hierbij aan plasmasnijden in staal, plasmasnijden in aluminium of RVS plasmasnijden, waarbij er met plasmasnijden een dunne plaat vervaardigd kan worden. Maar hoe gaat plasmasnijden nou in zijn werk?

Het fijne van plasmasnijden

Kortgezegd snijdt een plasmasnijmachine met een elektrische vlamboog met hoge snelheid door metaalsoorten heen, waarbij de vlamboog het metaal smelt. Plasmasnijden is een smeltsnijtechniek geschikt voor het snijden van diverse metalen en staalsoorten (zowel laag- als hooggelegeerd) tot 60 millimeter dikte. Plasmasnijden werkt als volgt:

Allereerst wordt er gas naar het mondstuk van de toorts gevoerd. Dit gas wordt vervolgens door een kleine opening in de toorts naar buiten gevoerd. Hier komt het gas in aanraking met elektriciteit en wordt het omgezet in geïoniseerd gas. Doordat de toorts negatief geladen is en het werkstuk positief, wordt er een stroomkring tussen beide objecten gevormd. De elektrisch gevormde boog heeft een kleine manoeuvreerruimte waardoor de boog smal maar stabiel is en een hoge energiedichtheid heeft. Doordat de temperatuur wel kan oplopen tot 25.000 graden Celsius, wordt het metaal weggesmolten en uit de snede verwijderd door het plasmagas. Bij plasmasnijden vindt er dus geen verbranding plaats, wat erin resulteert dat de snede er relatief netjes uitziet. Toch is er wel enige nabewerking nodig. Plasmasnijden kan ingezet worden voor verschillende materialen. Zo doen wij aan plasmasnijden voor staal, plasmasnijden voor aluminium en RVS plasmasnijden.

Met welke soorten gas kunnen wij plasmasnijden?

Het is bij plasmasnijden van groot belang dat de boogenergie gelijk aan het werkstuk wordt afgegeven, daarnaast speelt de dichtheid van het gas een grote rol in verwijdering van overtollig gesmolten materiaal. In dit proces spelen de fysische eigenschappen van verschillende gassoorten mee, waardoor het plasma tot vorming komt. Per materiaal wordt er in praktijk een specifiek soort gas ingezet voor het snijwerk, om zo het meest optimale resultaat per materiaalsoort te behalen. Door deze variatie in gasmengsels worden bepaalde eigenschappen versterkt of juist verzwakt. Zo wordt er bij het snijden van RVS en aluminium Argon met een deel stikstof (N2) ingezet, zodat de snede mooi blijft na het snijproces. Daarnaast wordt er ook gewerkt met (combinaties van) de gassoorten argon, waterstof, stikstof en zuurstof. Deze gassen zijn enkelvoudig en worden voorgemengd geleverd. Hierbij geldt: hoe hoger het waterstofgehalte, hoe hoger de energieconcentratie is die de plasmastraal bevat.

Plasmasnijden: wel of niet?

Bij iedere snijtechniek zijn er voor- en nadelen op te noemen, ook bij plasmasnijden. Voor de ene opdracht kan het de juiste manier zijn voor het snijwerk, maar bij de andere opdracht kan een andere snijtechniek meer uitkomst bieden. Wij zijn gespecialiseerd in de inzet van de verschillende snijtechnieken en adviseren u graag in een passend plan van aanpak! Voor meer informatie of voor een offerte kunt u ons contactformulier invullen. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar op 0547-333436.